Τα Κάστρα της Πύλου
Η Πύλος διαθέτει δύο εντυπωσιακά κάστρα, που μας δίνουν τη δυνατότητα τόσο να περιηγηθούμε και να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου, όσο και να απολαύσουμε τη μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.
Το παλιότερο κάστρο είναι το λεγόμενο Παλαιόκαστρο (ή Παλιοναβαρίνο), το οποίο χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. από τους Φράγκους. Στη θέση του κάστρου βρισκόταν πανάρχαιος οικισμός και η ακρόπολη της Πύλου της κλασικής αρχαιότητας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου. Το κάστρο άλλαξε χέρια αρκετές φορές ανάμεσα σε Τούρκους, Ενετούς και πειρατές, μέχρι να φτάσει στα χέρια των Ελλήνων. Σήμερα, βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και σ’ αυτήν της Χρυσής Ακτής, σε ένα σημείο με υπέροχη θέα στην Πύλο και στον κόλπο του Ναβαρίνου. Η πρόσβαση όμως δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς η ελλιπής συντήρηση του χώρου κάνει επικίνδυνη την πρόσβαση σε ορισμένα σημεία.
Το Νιόκαστρο είναι κάστρο του 16ου αιώνα, που κατασκεύασαν οι Οθωμανοί λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Παλιότερα, είχε χρησιμοποιηθεί σαν φυλακή (εποχή Όθωνα) και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σαν Φρουραρχείο από τους Ιταλούς και Γερμανούς, γι αυτό και παρατηρούνται αρκετές φθορές, επισκευές, μετασκευές και προσθήκες. Μετά τον Εμφύλιο παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το κάστρο, βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πύλου, πάνω στη θάλασσα και είναι από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Το Νιόκαστρο αναπτύσσεται σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο, ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής χάρις στη λειτουργία των μουσείων, τις εκθέσεις στους ανοιχτούς χώρους και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Πηγές: