Απέναντι από τη Μεθώνη (στο σύμπλεγμα των Οινουσών) ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στην Σαπιέντζα, ένα πραγματικό παράδεισο που έχει αφεθεί στη φροντίδα της φύσης (το 98% της επιφάνεις του νησιού είναι καλυμένο με πράσινο). Εδώ θα βρείτε θάμνους, πουρνάρια, σχοίνα, βελανιδιές, ψηλές κουμαριές- δέντρα που φτάνουν σε ύψος και τα 12 μέτρα, αλλά και μεγάλη ποικιλία και αριθμό ζώων, όπως κρι-κρι, αγριοπρόβατα της ράτσας μουφλόν, πέρδικες, φασιανούς κ.α. Το δασαρχείο είναι υπεύθυνο για τα ζώα στο νησί, ελέγχει τον αριθμό τους και ορίζει κάθε χρόνο με αυστηρούς όρους την δυνατότητα για κυνήγι (περιορισμένη κυνηγετική περίοδος το Νοέμβρη και Δεκέμβρη) όσων το επιθυμούν. Η σχετική άδεια δίνεται από το δασαρχείο Καλαμάτας.
Η Σαπιέντζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, το οποίο είναι προσβάσιμο με πλοιάρια από τη Μεθώνη και τη Φοινικούντα. Στα νερά της υπάρχει πλήθος ναυαγιών αλλά και πολλές υποβρύχιες ομορφιές στον πυθμένα για τους δύτες. Εδώ είναι υπό σύσταση (πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2014) και το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων (καταδυτικό πάρκο) όπου οι επισκέπτες – αυτοδύτες – θα μπορούν να δουν μεταξύ άλλων και το ρωμαικό ναυάγιο με τις γρανιτένιες κολόνες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις σαρκοφάγους (περισσότερα για τα ναυάγια της περιοχής μπορείτε να μάθετε και στην έκθεση «Ναυάγια» που λειτουργεί στο Νιόκαστρο της Πύλου).
Στο νησί υπάρχει ένας μεγάλος φάρος ο οποίος κατασκευάστηκε το 1885 από τους Άγγλους και λειτουργούσε με κάτοπτρα. Στις μέρες μας, δεν υπάρχει φαροφύλακας και ο φάρος λειτουργεί με ηλιακές κυψέλες, με το φως του είναι ορατό μέχρι και 28 ναυτικά μίλια.
Η Σαπιέντζα δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά σε μεγάλη κλίμακα σαν εναλλακτικός προορισμός (εξερευτνητικός/πεζοπορικός) και θέλει συντονισμό με επαγγελματίες ντόπιους η πρόσβαση και η εξερεύνηση του νησιού. Σας προτείνουμε κατά την παραμονή σας να προγραμματίσετε (ζητήστε το από τα τουριστικά σκαφάκια) βουτιά στην όμορφη παραλία «Άμμος» – δεν θα το μετανιώσετε!