Κοντά στο ανάκτορο του Άνω Εγκλιανού βρίσκεται ο μεγαλύτερος ανεσκαμμένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος της περιοχής. Κτίστηκε περί το 1550 – 1500 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια του 15ου αιώνα, ίσως και μέχρι το 13ο αιώνα π.Χ. Ήταν οικογενειακός τάφος και υπολογίζεται ότι έχει δεχθεί τουλάχιστον 17 ταφές. Παρά το γεγονός ότι είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα, περιέχει κεραμική και πολύτιμα μικροαντικείμενα. Μερικά από αυτά εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας, ενώ τα περισσότερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τέσσερα χρυσά ελάσματα με μορφή γλαύκας και χρυσή σφραγίδα με παράσταση γρύπα, σύμβολο βασιλικής εξουσίας. Η παρουσία ηγεμονικών θολωτών τάφων στη περιοχή του Εγκλιανού αποδεικνύει ότι γύρω στο 1500 π.Χ ο λόφος αποτελούσε μεγάλο οικιστικό κέντρο με εκτεταμένη επικράτεια.
Ο τάφος ερευνήθηκε το 1953 και η πεσμένη θόλος του αναστηλώθηκε το 1957 από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Για την πρόσβασή σας στο τάφο, χρειάζεται να ακολουθήσετε την οδό Πύργου – Μεθώνης. Θα τον συναντήσετε στο δεξί σας χέρι μετά την έξοδο σας από τη Χώρα.